A-kassa medlemskostnad – Vad kostar a-kassa i månaden?

Idag är drygt 70% av alla yrkesverksamma personer i Sverige medlem i en a-kassa och fler funderar på att gå med. För de som funderar på att gå med i en a-kassa uppstår det naturligtvis frågor, och en av de första och vanligaste frågorna kring a-kassor är helt enkelt hur mycket det kostar att vara medlem.

Alla a-kassor har en månadskostnad, men kostnaden varierar en del beroende på vilken a-kassa du väljer, därför ska vi i den här artikeln gå igenom hur mycket Sveriges olika a-kassor kostar i månaden, vilken a-kassa som är billigast och om det är värt att betala för ett medlemskap.

Att hitta och välja rätt a-kassa kan kännas svårt. Vill du veta vilken a-kassa du bör gå med i? – Lämna en kommentar längst ned i artikeln så hjälper vi dig!

Vad kostar a-kassa i månaden?

Medlemskap i en a-kassa kostar vanligtvis 130-180 kronor i månaden men kostnaden varierar beroende på vilken a-kassa du väljer samt om du är medlem i facket. Kostnaden för a-kassan blir ofta 5-10% billigare om du samtidigt är med i tillhörande fack.

Flera a-kassor (inte alla) har ”rabatt” på månadskostnaden om du samtidigt är med i tillhörande fackförbund. Exempelvis kostar IF-metals a-kassa 139 kronor, men väljer du att samtidigt gå med i IF-metals fack så kostar det istället 129 kronor.

Kostnaden för att vara med i a-kassa är samma för alla medlemmar. Det spelar alltså ingen roll vilken lön eller arbetssituation du har som det kan göra om du går med i ett fackförbund.

A-kassa kostnad

Bilden ovan visar hur mycket det kostar per månad att vara med i fem av Sveriges största a-kassor.

Är det värt att betala a-kassa?

Att betala en månadsavgift på mellan 100 och 200 kronor kan tyckas dyrt om man inte vet vilka fördelar som finns med en a-kassa. Den absolut största fördelen är att du får ersättning i form av lön om du blir av med jobbet, alltså fungerar a-kassan som en försäkring för dig och din inkomst. Många som har ett arbete tänker att a-kassa inte är värt det, men faktum är att arbetslösheten i Sverige är hög och det är många som blir av med jobbet.

Sverige har en arbetslöshet på drygt 8% 2023, vilket innebär att drygt 450 000 personer går utan jobb och kan behöva ersättning från en a-kassa. Det är därför värt att betala a-kassa trots att du har ett arbete då det alltid finns risk att bli av med jobbet – och inkomsten.

Som exempel räknar vi med unionens a-kassa som kostar 235 kronor i månaden. Säg att du betalar månadsavgiften i ett år (totalt 2 820 kronor) och sedan blir av med jobbet och får unionens maxersättning på 26 400 kronor (80% av lönen) i månaden – då har du alltså tjänar igen din medlemsavgift på bara några dagar. Det lönar sig alltså att försäkra genom en a-kassa för att eventuellt kunna få ersättning om du blir av med jobbet.

Vilken a-kassa är billigast?

Den genomsnittliga kostnaden för alla a-kassor är 146,8 kronor i månaden, där den billigaste a-kassan är byggnadsarbetarnas och kostar 119 kronor i månaden, medan den dyraste i vår jämförelse är unionen som kostar 235 kronor.

Det kan som sagt skilja en del i pris mellan olika a-kassor, därför har vi sammanställt Sveriges största a-kassor och jämfört kostnader. Se tabell nedan:

A-kassaKostnad
Unionen235 kronor
Sts135 kronor
Kommunals124 kronor
Unionens a-kassa140 kronor
Handels a-kassa145 kronor
Vision135 kronor
Akademikernas a-kassa130 kronor
Alfa150 kronor
Byggnadsarbetarnas119 kronor
Elektrikernas120 kronor
Fastighetsanställdas130 kronor
FFA140 kronor
GS170 kronor
Hamnarbetarnas 175 kronor
Hotell- och restaurangasntälldas142 kronor
IF-metals139 kronor
Journalisternas165 kronor
Ledarnas150 kronor
Livsmedelsarbetarnas130 kronor
Lärarnas130 kronor
Pappersindustriarbetarnas170 kronor
SEKO157 kronor
Småföretagarnas159 kronor
Sveriges arbetares135 kronor
Säljarnas155 kronor
Transportarnbetarnas130 kronor
Månadskostnaden för att vara medlem i Sveriges olika a-kassor.

Mellan den dyraste och billigaste a-kassan skiljer det drygt 97% i pris, alltså kostar unionen ungefär dubbelt så mycket som byggnadsarbetarnas. Med detta sagt kan priserna variera inom a-kassorna. Exempelvis har unionen ett pris från 50 kronor upp till 235 kronor i månaden, beroende på vad som ingår.

Vanliga frågor kring a-kassa

Kan man betala a-kassa utan jobb?

Man kan vara med i och betala a-kassa utan att ha ett jobb, faktum är att det är en bra idé att vara det, då man i framtiden kan behöva ersättning om man fortfarande inte har hittat något arbete.

Får man jobba när man går på a-kassa?

Man får arbeta deltid samtidigt som man får ersättning från a-kassa i max 60 veckor, det vill säga cirka 1 år och 2 månader.

Är du intresserad av att veta mer om a-kassa och hur det går till med ansökan, villkor och ersättning kan du se videon från arbetsförmedlingen här nedanför:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.