Butikssäljare lön – Hur mycket tjänar man i butik?

Att arbeta i butik som butikssäljare av olika slag är ett av Sveriges vanligaste jobb. Idag arbetar drygt 190 000 personer i butik, varav 106 000 inom fackhandel och 84 000 inom dagligvaror. Butiksyrket är något kvinnodominerat med 63% kvinnor och 37% män.

Som butikspersonal arbetar man med kundservice, försäljning och logistiskt arbete.

Lönen för butikssäljare anses ofta vara låg trots att det oftast inte krävs någon utbildning. På grund av att yrket är så pass brett skiljer sig dock lönerna kraftigt. Hur mycket man tjänar i butik och vilka faktorer som påverkar lönen ska vi gå igenom i den här artikeln.

Butik lön – hur mycket tjänar man i butik?

Som butikssäljare i en butik tjänar man i genomsnitt 29 750 kronor innan skatt och 23 100 kronor efter skatt, men lönen varierar beroende på utbildning, arbetsplats, ålder och kön. Timlönen för butikssäljare blir således 185 kronor innan skatt och 144 kronor efter skatt.

Genomsnittslönen för butikssäljare är 20% lägre än medellönen i Sverige (37 100 kronor), vilket gör att man kan konstatera att yrket är relativt lågavlönat trots att det vanligtvis inte krävs någon utbildning.

Läs också: Butikschef lön

Yrket butikssäljare är mycket brett och arbetsplasterna sträcker sig från allt ifrån matbutik (exempelvis ICA) till elektronikbutik (exempelvis Elgiganten). Vad gäller löner finns det dock enligt scb två huvudsakliga indelningar, nämligen dagligvaror och fackhandel. Dagligvaror avser sådana varor som handlas på en daglig basis, det vill säga främst matbutiker, medan fackhandel täcker allt från kläder till elektronik, alltså sådant som köps mer sällan.

Här nedanför går vi igenom löner för butikssäljare inom dagligvaror och fackhandel och vad som kan påverka hur mycket man tjänar.

Butikssäljare dagligvaror
Kassapersonal i en matbutik.

Butikssäljare dagligvaror lön

Som butikssäljare inom dagligvaror tjänar man i genomsnitt 29 400 kronor innan skatt och 22 860 kronor efter skatt. Timlönen blir således 183 kronor innan skatt och 142 kronor efter skatt. Ob-tillägg varierar men är vanligtvis mellan 50-70% på vardagskvällar samt 100% söndagar, helgdagar och lördagar efter kl 12:00.

Butikssäljare fackhandel lön

Som butikssäljare inom fackhandel tjänar man i genomsnitt 30 100 kronor innan skatt och 23 350 kronor efter skatt. Timlönen blir således 188 kronor innan skatt och 146 kronor efter skatt, vilket är något högre än lönen för butikssäljare inom dagligvaror.

Kollektivavtal och lägsta löner för butikssäljare

Som butikssäljare går du oftast under kollektivavtal genom handels vilket bestämmer lägsta löner för olika åldrar. Det är dock inte lag på att en arbetsgivare ska ha ett kollektivavtal och gräns för lägsta löner, så se alltid till att kolla med din arbetsgivare vad som gäller på just den arbetsplatsen.

Som exempel har ICA kollektivavtalet med handels vilket innebär att du som butikssäljare ska ha rätt till en lägsta lön. På ICA ska man alltså som 18 åring minst tjäna 136,83 kronor i timmen eller 22 713 kronor i månaden. På lönfokus.se kan du läsa mer om hur mycket man tjänar på ica. Se tabell nedan på kollektivavtal för ytterligare information om lön.

ÅlderTimlönMånadslön (heltid)
16 år88,34 kr14 664 kr
17 år90,81 kr15 074 kr
18 år136,83 kr22 713 kr
19 år138,75 kr23 032 kr
Lägsta timlön och månadslön handels kollektivavtal.
Vid 18 år fyllda och arbetat i branschen:TimlönMånadslön (heltid)
1 år142,27 kr23 616 kr
2 år144,30 kr23 953 kr
3 år152,07 kr25 232 kr
Timlön handels efter branscherfarenhet.

Faktorer som påverkar lönen för butikssäljare

Butikssäljare är ett brett yrke inom olika branscher med olika arbetsuppgifter och ansvar, vilket gör att lönen inom yrket varierar. Nedan går vi igenom de faktorer som påverkar vilken lön du kan räkna med som butikssäljare.

Ålder

Hur gammal du är kan påverka lönen som butikssäljare då arbetsgivare ofta värderar erfarenheten som kommer med åldern högt. Det sker dessutom oftast en löneökning ju äldre du blir. För butikssäljare sker en gradvis ökning av lönen för varje åldersgrupp. Störst är löneökningen för män inom fackhandel, då lönen ökar med drygt 17% från 18-24 år upp till pension.

Generellt sett är dock löneökningen inom yrket relativt låg jämfört med många andra yrken, speciellt sådana som kräver högskoleutbildning. Detta beror främst på att arbetsuppgifterna och ansvaret för butikssäljare vanligtvis inte förändras med åldern.

Kön

Inom yrket butikssäljare finns det likt många andra yrken löneskillnader mellan könen. I genomsnitt tjänar män 30 700 kronor medan kvinnor tjänar 29 200 kronor, alltså ca 5% mindre. Störst är löneskillnaderna mellan könen i åldersgruppen 55-64 år, då män i snitt tjänar drygt 15% mer än kvinnor. Lägst är skillnaderna i åldersgruppen 18-24 år.

Årslön och livslön som butikssäljare

Det kan vara intressant att räkna ut årslön och livslön för ett yrke för att få perspektiv och jämföra med andra yrken. Vi har räknat ut att en butikssäljare har en årslön på 357 000 kronor innan skatt och 277 200 kronor efter skatt. Livslönen landar på drygt 16 miljoner kronor innan skatt, förutsatt att man arbetar heltid inom yrket från 20 års ålder till pension.

Sammanfattning

Att arbeta som butikssäljare kan vara slitsamt och ger generellt sett relativt låg lön, men yrket är brett och det finns möjligheter att höja lönen, klättra och ta nya arbetsroller.

Se videon nedanför och följ med butikssäljaren Andreas Persson som arbetar på ICA för att lära dig mer om yrket.

Se hur det är att arbeta på ICA.

Källor: Handels.se, scb

2 reaktioner på ”Butikssäljare lön – Hur mycket tjänar man i butik?”

  1. Pingback: Ica lön – hur mycket tjänar man i timmen på ICA?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.