Hur kollar man upp vad någon tjänar? – Se kollegans lön

Vill du kolla någons lön helt anonymt?

På ratists populära verktyg lönekollen kan du se vad vem som helst tjänar direkt på skärmen. Pris? 39 kr för en lönekoll eller 59 kr för 10 lönekollar.

Hur mycket någon tjänar har länge varit ett känsligt samtalsämne, framförallt i Sverige där ämnet i viss mån är tabubelagt. Svenskar är ofta privata med sin ekonomi/lön och många anser att det är oartigt att fråga vad någon tjänar. I andra länder (exempelvis USA) är det enligt erfarenhet snarare tvärtom, många vill berätta vad de tjänar och att prata om löner är ingen grej. 

Hur som helst, oavsett om det är tabubelagt eller inte är det många som är nyfikna och vill veta vad någon tjänar – det kan vara allt från en kändis till en kollega eller en familjemedlem. Utöver nyfikenhet kan ytterligare en anledning att kolla någons lön vara vid lönesamtal, då man kan jämföra sin lön med personer inom samma område (vanligtvis kollegor) och använda lönesiffrorna vid löneförhandling.

Kan man se någons lön?

Ja, i Sverige man kan se någons lön, dessutom helt anonymt. Inkomstuppgifter är offentliga handlingar och lönesiffror är öppna för vem som helst att se. Företag kan se folks löner genom att ta kreditupplysningar på dem, medan man som privatperson exempelvis kan ringa till skatteverket gratis och begära ut någons lönesiffror eller använda en tjänst som lönekollen.

Var och hur kollar man någons lön?

Det finns flera sätt att kolla någons lön, både gratis och genom betalning. Vem som helst kan gratis kolla vad någon tjänar genom att ringa till skatteverket och begära ut lönesiffrorna då de lyder under offentlighetsprincipen, det vill säga att alla har rätt till att veta uppgifter de sitter på. 

Ett annat mycket smidigt sätt att ta reda på vad någon tjänar är att göra en lönekoll via ratsit. Detta kostar 39-49 kronor men du får lönesiffrorna direkt på skärmen och dessutom helt anonymt.

Hur man går tillväga för att se någons lön på ratsit är enkelt:

  1. Du går in på ratists lönekollen och söker efter personen vars lön du vill kolla upp
  2. Betala antingen för en lönekoll (39 kronor) eller 10 lönekollar (49 kronor) med swish eller kort
  3. Nu får du personens lönesiffror anonymt direkt på skärmen som en pdf

Kolla vad folk tjänar gratis

Skatteverket har löneuppgifter för alla personer som är verksamma i Sverige, och enligt offentlighetsprincipen kan vem som helst ta del av de uppgifterna utan legitimt skäl, det vill säga att man kan kolla löner av ren nyfikenhet. Att kolla någons lön via skatteverket är helt gratis, men många väljer ända att använda en tjänst som ratsit istället på grund av att det kan vara lite krångligt att ringa till skatteverket med långa kötider.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.