Bartender lön – Hur mycket tjänar en bartender i timmen?

Många är intresserade av att jobba som bartender. Idag arbetar ca 5000 personer som bartender, och framförallt är yrket populärt bland yngre personer. Den första frågan många ställer kring yrket är hur mycket man tjänar. Därför ska vi i den här artikeln gå igenom hur mycket en bartender tjänar och vilka faktorer som påverkar lönen.

Vad tjänar en bartender?

Exakt hur mycket man tjänar som bartender kan variera beroende på ett flertal faktorer. Löneskillnaderna mellan den bartender som tjänar mest och den som tjänar minst är ca 40%, vilket visar på ett stort löneintervall inom yrket. Här nedanför har vi tagit fram hur mycket en bartender kan förvänta sig att tjäna baserat på genomsnittslönen i Sverige.

  • 162 kronor i timmen.
  • 6 775 kronor i veckan.
  • 27 100 kronor i månaden.
  • 325 200 kronor per år.

En bartender tjänar 27 100 kronor i månaden innan skatt och ca 21 400 kronor efter skatt. Bartendern med högst lön tjänar 31 400 kronor och den som tjänar minst har en lön på 22 800 kronor. En bartender tjänar ca 162 kronor i timmen.

Månadslönen avser den genomsnittliga lönen för både heltids- och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till 167 timmar i månaden, vilket är genomsnittet för antal arbetstimmar per månad. Timlönen avser därefter månadslönen dividerat med 167. Alla löner avser brutto, och är alltså lön innan skatt om inte annat anges. Vill du räkna ut en lön efter skatt kan du göra det här.

När man vill veta hur mycket man tjänar inom ett visst yrke är det alltid relevant att jämföra lönen med andra yrken inom samma kategori eller med liknande utbildning. Se hur mycket en bartender tjänar i jämförelse med fyra liknande yrken här nedanför.

YrkeLön
Bartender27 100 kr
Servitör27 800 kr
Restaurangbiträde25 200 kr
Kock29 900 kr
Kökschef34 200 kr
Bartendrars lön jämfört med lönen för liknande yrken i restaurangbranschen.

Som tabellen visar tjänar en bartender ungefär lika mycket som servitörer, något mer än restaurangbiträden och något mindre än kockar. Kökschefer är vanligtvis de som tjänar mest inom restaurangbranschen.

Löneökning för bartenders

Lönen för bartenders har precis som för många andra yrken stigit naturligt senaste åren i takt med inflationen. Sedan 2010 fram till 2022 är den genomsnittliga löneökningen 2,5% per år och totalt 30% under hela perioden.

Framtida löneprognos för bartenders

Löner för olika yrken fluktuerar och ändrar sig med tiden. Det kan givetvis vara bra att veta ungefär vad lönen för ett visst yrke ska ligga på i framtiden. Man kan baserat på historisk löneutveckling prognostisera den framtida löneökningen. Nedan har vi beräknat förväntade löner fram till år 2027.

ÅrLön
202327 800 kr
202428 500 kr
202529 200 kr
202629 900 kr
202730 700 kr
Bartenders förväntade ungefärliga löner för kommande år baserat på historisk löneutveckling.

Löneskillnader mellan könen

Inom yrket finns det löneskillnader mellan könen. Manliga bartenders tjänar i snitt 29 400 kronor i månaden medan kvinnor tjänar 25 100 kronor, vilket är ca 15% mindre. Lönespannet varierar och det finns givetvis individer som tjänar mer än det andra könet år bägge håll.

Vanliga frågor om bartenders

Vad tjänar en bartender i timmen?

En bartender tjänar ca 162 kronor i timmen innan skatt och 128 kronor i timmen efter skatt. Timlönen avser grundlön utan tillägg.

Vad är ingångslönen för bartenders?

En bartender har vanligtvis en ingångslön på 23 000 – 24 000 kronor i månaden. Ingångslönen kan givetvis variera och precis hur hög ingångslönen blir beror till stor del på arbetsgivare och hur mycket erfarenhet personen har sedan tidigare.

Vad tjänar en bartender efter skatt?

När man pratar lön är det ofta i termer av bruttolön, det vill säga lön före skatt. Bruttolön är bäst om man ska kunna jämföra lönen för ett yrke med andra yrken, men vill man bara veta vad man tjänar inom ett visst yrke är det många som vill veta nettolönen, det vill säga vad man tjänar efter skatt. För bartenders är genomsnittslönen efter skatt 21 400 kronor i månaden beroende på skattetabell.

Hur många jobbar som bartender i Sverige?

I Sverige arbetar uppskattningsvis omkring 5000 personer som bartender.

Är bartender ett bra jobb?

Många undrar om bartender är ett bra jobb. Givetvis är ”Bra” en subjektiv term och vad som kan anses vara ett bra jobb varierar från person till person beroende på deras intressen, mål och preferenser. Att vara bartender kan vara ett givande jobb för vissa och mindre givande för andra. Här är några faktorer att som kan hjälpa dig förstå om bartender är ett bra jobb för dig.

  1. Social interaktion: Om du gillar att träffa nya människor och har en social förmåga kan jobbet som bartender vara mycket tillfredsställande. Du kommer att ha möjlighet att interagera med en mängd olika människor dagligen.
  2. Kreativitet: Att blanda drinkar kan vara en kreativ process där du får möjlighet att experimentera med olika ingredienser och skapa nya drinkar. Detta kan vara särskilt tillfredsställande om du har ett intresse för drycker och smakkombinationer.
  3. Arbetstider: Många barer och restauranger har långa och oregelbundna arbetstider, inklusive kvällar, nätter och helger, vilket är en nackdel för många.
  4. Stress och press: Att arbeta i en intensiv miljö som en bar kan vara stressigt och krävande. Du kan behöva hantera kräsna kunder, beställningar som ska utföras snabbt och ibland besvärliga situationer.
  5. Inkomst: Lönen för bartenders är relativt låg sett till medianlönen i Sverige, vilket är något du bör överväga om du vill bli bartender.

Källor i artikeln: Scb lönestatistik

1 reaktion på ”Bartender lön – Hur mycket tjänar en bartender i timmen?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.