Kock lön – Hur mycket tjänar en kock i månaden?

Kockar finns överallt omkring oss men är kanske inget man tänker på som kund på en restaurang i och med att kockar vanligtvis arbetar bakom stängda dörrar. I Sverige finns det många aktiva kockar och intresset kring yrket är stort. En av de vanligaste frågorna när man pratar om kockyrket är hur mycket de tjänar.

I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en kock tjänar och vilka faktorer som kan påverka lönen.

Kock lön

Exakt hur mycket man tjänar som kock kan variera beroende på ett flertal faktorer. Löneskillnaderna mellan den kock som tjänar mest och den som tjänar minst är ca 43%, vilket visar på stora löneskillnader inom yrket. Här nedanför har vi tagit fram hur mycket en kock kan förvänta sig att tjäna baserat på genomsnittslönen i Sverige.

Kock lön:

  • 174 kronor i timmen.
  • 7250 kronor i veckan.
  • 29 000 kronor i månaden.
  • 348 000 kronor per år.

En kock tjänar 29 000 kronor i månaden innan skatt och 22 700 kronor efter skatt. Kocken med högst lön tjänar 35 900 kronor och den som tjänar minst har en lön på 25 100 kronor. En kock tjänar ca 174 kronor i timmen.

Månadslönen avser den genomsnittliga lönen för både heltids- och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till 167 timmar i månaden, vilket är genomsnittet för antal arbetstimmar per månad. Timlönen avser därefter månadslönen dividerat med 167. Alla löner avser brutto, och är alltså lön innan skatt om inte annat anges. Vill du räkna ut en lön efter skatt kan du göra det här.

När man vill veta hur mycket man tjänar inom ett visst yrke är det alltid relevant att jämföra lönen med andra yrken inom samma kategori eller med liknande utbildning. Se hur mycket en kock tjänar i jämförelse med fem liknande yrken här nedanför.

YrkeLön
Kock29 000 kr
Restaurangbiträde25 200 kr
Servitör27 800 kr
Bartender27 100 kr
Köksmästare och souschef35 800 kr
Kökschef34 200 kr
Kockars lön jämfört med liknande yrken inom restaurangbranschen.

Som tabellen visar tjänar kockar mer än restaurangbiträden och servitörer men mindre än kökschefer och köksmästare.

Löneökning för kockar

Lönen för kockar har precis som för många andra yrken stigit naturligt senaste åren i takt med inflationen. Sedan 2010 fram till 2022 är den genomsnittliga löneökningen 3% per år och totalt 30% under hela perioden.

Löneprognos för kockar

Löner för olika yrken fluktuerar och ändrar sig med tiden. Det kan givetvis vara bra att veta ungefär vad lönen för ett visst yrke ska ligga på i framtiden. Man kan baserat på historisk löneutveckling prognostisera den framtida löneökningen. Nedan har vi beräknat förväntade löner fram till år 2027.

ÅrLön
202329 900 kr
202430 800 kr
202531 700 kr
202632 600 kr
202733 600 kr
Kockars förväntade löner de kommande åren baserat på historisk löneutveckling.

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Inom yrket finns det löneskillnader mellan könen. Manliga kockar tjänar i snitt 29 500 kronor i månaden medan kvinnor tjänar 28 500 kronor, vilket alltså är ca 4% mindre. Lönespannet varierar och det finns givetvis individer som tjänar mer än det andra könet år bägge håll.

Lön kock

Vanliga frågor om kockars lön

Vad tjänar en kock i timmen?

En kock tjänar i snitt 174 kronor i timmen innan skatt och 136 kronor i timmen efter skatt. Timlönen avser grundlön och är exklusive eventuella ob-tillägg eller andra ersättningar.

Vad är ingångslönen för en kock

En nyutbildad kock har vanligtvis en ingångslön på 24 000 – 26 000 kronor i månaden. Ingångslönen kan givetvis variera och precis hur hög ingångslönen blir beror till stor del på arbetsgivare och hur mycket erfarenhet personen har sedan tidigare.

Vad tjänar en kock efter skatt?

När man pratar lön är det ofta i termer av bruttolön, det vill säga lön före skatt. Bruttolön är bäst om man ska kunna jämföra lönen för ett yrke med andra yrken, men vill man bara veta vad man tjänar inom ett visst yrke är det många som vill veta nettolönen, det vill säga vad man tjänar efter skatt. För kockar är genomsnittslönen efter skatt 22 700 kronor i månaden, men siffran kan variera beroende på skattetabell.

Hur många jobbar som kockar i Sverige?

I Sverige arbetar drygt 42 000 personer som kockar, souschefer och köksmästare varav ca 50% är män och 50% är kvinnor.

Är kock ett bra jobb?

Om kock är ett bra jobb eller inte beror såklart på dina preferenser och intressen. Här är några faktorer att tänka på när du bestämmer om kock är ett bra jobb för dig:

  1. Passion för matlagning: Om du älskar att laga mat och vara kreativ i köket, kan att vara kock vara mycket givande. Att skapa nya rätter, experimentera med smaker och se dina kreationer uppskattas av gäster kan vara mycket tillfredsställande.
  2. Arbetsmiljö: Köksmiljön kan vara intensiv och stressig, särskilt under rusningstider. Långa arbetsdagar, helg- och kvällsarbeten är vanliga. Det kan vara fysiskt ansträngande och kräva att du är i god form.
  3. Kreativitet: Att vara kock ger dig möjlighet att uttrycka din kreativitet genom matlagning. Att komponera rätter och kombinera olika ingredienser för att skapa smakupplevelser kan vara mycket givande för personer som älskar att tänka utanför boxen.
  4. Utbildning och erfarenhet: För att bli en framgångsrik kock kan det vara viktigt att ha rätt utbildning och erfarenhet. Det kan krävas formell utbildning från en kulinarisk skola eller yrkesutbildning, samt praktisk erfarenhet från olika kök.
  5. Karriärmöjligheter: Kockyrket kan leda till olika karriärvägar, inklusive arbete på restauranger, hotell, kryssningsfartyg, cateringföretag och matlagningsshower. Det kan också leda till att du startar din egen restaurang eller matrelaterad verksamhet.
  6. Lön och förmåner: Lönerna för kockar kan variera beroende på din erfarenhet och arbetsplats. Inledningsvis kan lönerna vara relativt låga, men med ökad erfarenhet och skicklighet kan de öka. Många arbetsgivare erbjuder förmåner som gratis måltider och möjligheter till utbildning.

Sammanfattningsvis kan kock vara ett bra jobb för dem som har en passion för matlagning och är villiga att arbeta i en intensiv och krävande arbetsmiljö. Det är viktigt att noga överväga de olika aspekterna av yrket och hur de passar dina personliga mål och preferenser innan du beslutar om det är rätt val för dig.

Källor i artikeln: Scb lönestatistik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.