Servitör lön – Hur mycket tjänar en servitör i timmen?

Yrket servitör är känt för att vara ett lågavlönat jobb, men faktum är att lönerna är relativt bra jämfört med liknande jobb.

Hur mycket en servitör tjänar och vilka faktorer som påverkar lönen ska vi gå igenom i den här artikeln.

Hur mycket tjänar en servitör?

Exakt hur mycket man tjänar som servitör kan variera beroende på ett flertal faktorer. Löneskillnaderna mellan den servitör som tjänar mest och den som tjänar minst är ca 30%, vilket visar på ett stort löneintervall inom yrket. Här nedanför har vi tagit fram hur mycket en servitör kan förvänta sig att tjäna baserat på genomsnittslönen i Sverige.

En servitör tjänar 27 800 kronor i månaden innan skatt och 21 900 kronor efter skatt. Servitören med högst lön tjänar 31 700 kronor och den som tjänar minst har en lön på 24 500 kronor. En servitör tjänar ca 166 kronor i timmen.

  • 166 kronor i timmen.
  • 6 950 kronor i veckan.
  • 27 800 kronor i månaden.
  • 333 600 kronor per år.

Månadslönen avser den genomsnittliga lönen för både heltids- och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till 167 timmar i månaden, vilket är genomsnittet för antal arbetstimmar per månad. Timlönen avser därefter månadslönen dividerat med 167. Alla löner avser brutto, och är alltså lön innan skatt om inte annat anges. Vill du räkna ut en lön efter skatt kan du göra det här.

När man vill veta hur mycket man tjänar inom ett visst yrke är det alltid relevant att jämföra lönen med andra yrken inom samma kategori eller med liknande utbildning. Se hur mycket en servitör tjänar i jämförelse med fyra liknande yrken här nedanför.

YrkeLön
Servitör27 800 kr
Restaurangbiträde25 200 kr
Bartender27 100 kr
Restaurangchef34 200 kr
Kock29 000 kr
Servitör lön jämfört med liknande yrken i restaurangbranschen.

Som tabellen visar tjänar servitörer ungefär lika mycket som bartendrar och kockar. Servitörer tjänar något mer än restaurangbiträden men betydligt mindre än restaurangchefer. Servitörer tjänar ca 16% mindre än medianlönen i Sverige, vilket då får anses vara en låg lön.

Servitör

Löneökning för servitörer

Lönen för servitörer har precis som för många andra yrken stigit naturligt senaste åren i takt med inflationen. Sedan 2010 fram till 2022 är den genomsnittliga löneökningen 2,8% per år och totalt 34% under hela perioden.

Löneprognos för Servitörer

Löner för olika yrken fluktuerar och ändrar sig med tiden. Det kan givetvis vara bra att veta ungefär vad lönen för ett visst yrke ska ligga på i framtiden. Man kan baserat på historisk löneutveckling prognostisera den framtida löneökningen. Nedan har vi beräknat förväntade löner fram till år 2027.

ÅrLön
202328 600 kr
202429 400 kr
202530 200 kr
202631 000 kr
202731 900 kr
Servitörers förväntade löner kommande år baserat på historisk löneutveckling.

Så mycket tjänar servitörer utomlands

I Sverige är det inte särskilt vanligt att ge dricks till servitörer, men tittar man utomlands finns det länder där dricksen är en stor del av servitörers lön. I Europa tjänar servitörer vanligtvis lite jämfört med vad man tjänar i Sverige, men det finns många länder där dricksen kan göra att du får en hög lön. I USA exempelvis tjänar servitörer mycket varierat men snittlönen (grundlön) uppskattas till 15 000 – 20 000 kronor i månaden. Månadslönen kan verka låg, men då ska man tänka på att det finns en genomgående drickskultur i USA till skillnad från Sverige, vilket gör att lönen ökar markant. Servitörer i USA kan ofta tjäna mellan 5000 – 10 000 kronor i månaden bara i dricks, speciellt på sådana restauranger där servicen är i centrum.

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Inom yrket finns det löneskillnader mellan könen. Manliga servitörer tjänar i snitt 28 800 kronor i månaden medan kvinnor tjänar 27 100 kronor, vilket alltså är ca 6% mindre. Lönespannet varierar och det finns givetvis individer som tjänar mer än det andra könet år bägge håll.

Vanliga frågor om servitörer

Vad tjänar en servitör i timmen?

En servitör tjänar i snitt 166 kronor i timmen innan skatt och 131 kronor i timmen efter skatt. Timlönen avser grundlön och är alltså exklusive eventuella tillägg som ob-tillägg och dricks.

Vad är ingångslönen för servitörer?

En servitör har vanligtvis en ingångslön på 23 000 – 25 000 kronor i månaden. Ingångslönen kan givetvis variera och precis hur hög ingångslönen blir beror till stor del på arbetsgivare och hur mycket erfarenhet personen har sedan tidigare. Har du tidigare erfarenhet av liknande yrken kan du förvänta dig en högre ingångslön omkring 27 000 kronor i månaden.

Vad tjänar en servitör efter skatt?

När man pratar lön är det ofta i termer av bruttolön, det vill säga lön före skatt. Bruttolön är bäst om man ska kunna jämföra lönen för ett yrke med andra yrken, men vill man bara veta vad man tjänar inom ett visst yrke är det många som vill veta nettolönen, det vill säga vad man tjänar efter skatt. För servitörer är genomsnittslönen efter skatt 21 900 kronor i månaden beroende på var du bor och vilken skattetabell du har.

Får man ob-tillägg som servitör?

Som servitör är det vanligt att arbeta sena kvällar och nätter och många restauranger erbjuder då sina servitörer ob-tillägg. Ob för servitörer är vanligtvis 20 – 30 kronor extra i timmen under kvällar och nätter. Den exakta ob:n varierar beroende på kollektivavtal och arbetsgivare.

Hur många jobbar som servitör i Sverige?

I Sverige arbetar drygt 18 000 som servitörer och hovmästare, varav ca 39% är män och 61% är kvinnor.

Är servitör ett bra jobb?

Om servitör är ett bra jobb beror givetvis på dina preferenser och mål. Här är några faktorer att tänka på när du bedömer om servitör är ett bra jobb för dig.

  1. Kundinteraktion: Om du gillar att arbeta med människor och är social kan jobbet som servitör vara tillfredsställande. Att arbeta som servitör ger dig även möjlighet att bygga ett brett socialt nätverk.
  2. Fysisk ansträngning: Servitörsjobbet kan vara fysiskt krävande, särskilt om du måste stå eller gå mycket. Detta kan vara både en fördel och en nackdel beroende på dina personliga preferenser och din fysiska hälsa.
  3. Lön: Lönerna för servitörer är relativt låg sett till medianlönen i Sverige. Många servitörer är därför unga eller bara har det som extrajobb.
  4. Stress och tempo: Restaurangmiljön kan vara hektisk och stressig, särskilt under rusningstider. Att hantera flera beställningar samtidigt och säkerställa att gästerna är nöjda kan vara utmanande.
  5. Karriärmöjligheter: Att vara servitör kan vara en startpunkt för en karriär inom restaurangbranschen, inklusive att klättra upp till chefsroller eller specialisera sig inom mat och dryck.

Källor i artikeln: Scb lönestatistik

1 reaktion på ”Servitör lön – Hur mycket tjänar en servitör i timmen?”

  1. Pingback: Restaurang lön - Vad tjänar man som restaurangbiträde på restaurang? - lönkollen.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.

Nyfiken på vad någon du känner tjänar?