Lönekollen – Gör en lönekoll och se någons inkomst

Med lönekollen kan du som privatperson eller företag se vad någon tjänar direkt online. Vi på lönkollen.se samarbetar med lönekollen och ratsit och skriver den här artikeln i syfte att sprida vetskap och kunskap om tjänsten.

Är det lagligt att kolla någons inkomst i Sverige?

Det finns givetvis generell statistik på löner, exempelvis för olika yrken och åldrar, men hur är det om man vill se vad en specifik person tjänar? I Sverige kan man se vad en person tjänar eftersom detta är offentliga uppgifter som går under offentlighetsprincipen. Det är alltså allas rätt att ta reda på vilken lön någon har om man skulle vilja det. Utöver lön kan man även se inkomst av kapital och betalningsanmärkningar.

Använd lönekollen för att göra en lönekoll anonymt

Lönekollen är ett verktyg som hämtar data från skatteverkets godkända deklarationer från privatpersoner för föregående år. Detta möjliggör att du som privatperson kan se hur mycket någon tjänar direkt på skärmen, utan att någon får reda på det.

Såhär kollar du någons lön med lönekollen

  1. Sök på lönekollen eller gå in på lönekollen här: lönekollen.com
  2. Sök på personen vars lön du vill se på hemsidan. Du kan förutom namnet på personen även söka med personnummer, adress eller postnummer. Du kan även filtrera på parametrar som kön eller gift/ogift för att göra det enklare att hitta rätt person.
  3. Betala genom klarna, Swish eller kort. En lönekoll kostar 39 kronor. Du kan även köpa Ratists prenumerationstjänst som ger 10 lönekollar för 59 kronor.
  4. Se lönen direkt på din skärm. När du har betalat får du reda på vad personen tjänar genom en pdf som du får direkt på skärmen. Du kan även hitta pdf:n under ”mina sidor”.
Lönekollen

Andra sätt att kolla någons lön

Man kan utöver lönekollen, använda andra sätt för att ta reda på någons lön. Man kan exempelvis se någons lön gratis via skatteverket, som tillhandahåller alla offentliga uppgifter. Du kan ta reda på vad någon tjänar genom att ringa skatteverket och be om uppgifterna. Kom ihåg att du behöver uppge personens personnummer för att få uppgifterna. Det är som sagt helt gratis att se någons lön via skatteverket, men processen är inte lika smidig som lönekollen, då man både behöver ringa skatteverket vilket innebär långa kötider samt att man inte får löneuppgifterna direkt.

Man kan även se någons lön genom att beställa taxeringskalendern. Taxeringskalendern är en katalog som innehåller svenska medborgares löner. Vilka som är med i taxeringskalendern regleras dock av ålder och ibland även inkomstnivå. Taxeringskalendern går att beställa på ratsit.se eller taxeringskalendern.se. Att beställa taxeringskalendern kostar omkring 300 kronor och är alltså mycket dyrare än att se en enskild persons lön.

3 reaktioner på ”Lönekollen – Gör en lönekoll och se någons inkomst”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.