Taxichaufför lön – Hur mycket tjänar en taxichaufför 2023?

Idag arbetar drygt 12 000 personer som taxichaufförer i Sverige varav bara ca 8% är kvinnor. De flesta taxichaufförer är anställda på heltid av ett taxibolag, men med nya företag som Bolt, Uber, med flera, är det även populärt att arbeta deltid som taxichaufför och bara ha det som extrajobb.

Många har fördomar om att taxichaufförer har en låg lön, men så är inte alltid fallet. I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en taxichaufför tjänar och vilka faktorer som påverkar lönen.

Taxichaufför lön

Taxichaufförer arbetar ofta långa pass och obekväma tider men har trots det en relativt låg lön jämfört med medianlönen i Sverige. Nedan avser taxichaufförers genomsnittslön exklusive eventuella lönetillägg.

Taxichaufför lön:

 • 160 kronor i timmen.
 • 26 600 kronor i månaden.
 • 319 200 kronor per år

En taxichaufför tjänar 26 600 kronor i månaden innan skatt och drygt 21 000 kronor efter skatt. Taxichauffören som har högst lön tjänar 28 000 kronor och den som tjänar minst har en lön på 24 300 kronor. En taxichaufför tjänar i snitt 160 kronor i timmen.

Månadslönen för taxichaufförer i denna artikeln avser både heltid- och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till heltid på 167 timmar i månaden, vilket är den genomsnittliga arbetstiden per månad. Timlönen är därefter beräknad genom att dividera månadslönen med 167. Alla löner är brutto och avser lön innan skatt om inte annat anges. Här kan du läsa mer om hur mycket skatt man betalar på lönen.

För att få en bättre bild av hur mycket taxichaufförer tjänar är det relevant att jämföra lönen med andra liknanden yrken. Se hur taxichaufförers lön står sig jämfört med fyra andra yrken i tabellen nedan.

YrkeLön
Taxichaufför26 600 kronor
Busschaufför30 500 kronor
Lastbilschaufför31 200 kronor
Spårvagnschaufför30 500 kronor
Truckförare31 800 kronor
Taxichaufför lön jämfört med liknande yrken.

Som tabellen visar har taxichaufförer en relativt låg lön jämfört med liknande yrken. Taxichaufförer tjänar dessutom ca 20% mindre än medianlönen i Sverige, vilket därav får anses vara en låg lön.

Löneökning för taxichaufförer

Lönen för taxichaufför har precis som för många andra yrken stigit senaste åren i takt med inflationen. Sedan år 2005 fram till 2022 är den årliga löneökningen ca 2,5% och totalt drygt 43%, vilket är en relativt liten löneökning jämfört med många andra yrken. Se diagram nedan:

Lön taxichaufför diagram

Löneprognos taxichaufför

Baserat på den historiska löneökningen för yrket har vi gjort framtida löneprognoser för taxichaufförer. Lönen för taxichaufförer bör öka enligt följande fram till 2026:

ÅrLön
202226 600 kronor
202327 300 kronor
202428 000 kronor
202528 700 kronor
202629 400 kronor
Taxichaufför löneprognos (löner är avrundade till närmsta 100-tal).

Löneskillnader mellan manliga och kvinnliga taxichaufförer

Det finns stora skillnader på genomsnittslönen för manliga och kvinnliga taxichaufförer. Män tjänar i snitt 26 400 kronor medan kvinnor tjänar 28 000 kronor, vilket alltså är 1600 kronor, eller 6% mer.

Är taxichaufför bra jobb?

Frågan om huruvida att vara en taxichaufför är ett bra jobb eller inte beror givetvis på dina individuella preferenser, arbetsvillkor och personliga omständigheter. Vi ska därför gå igenom några fördelar och nackdelar med att arbeta som taxichaufför.

Fördelar:

 1. Flexibilitet: Många taxichaufförer har flexibla arbetstider och kan själva välja när de vill arbeta.
 2. Omedelbar inkomst: Du kan börja tjäna pengar snabbt efter att ha blivit godkänd som chaufför och börjat köra. Många taxibolag har utbetalningar varje vecka.
 3. Mänsklig interaktion: Om du gillar att möta nya människor och ha samtal med kunder kan det vara en positiv aspekt av jobbet.
 4. Kännedom om staden: Du lär dig din stad väl och kan utveckla en djup kunskap om gator, platser och de bästa vägarna.

Nackdelar:

 1. Osäker inkomst: Inkomsten som taxichaufför kan vara ojämn och beroende av faktorer som efterfrågan, tid på dygnet och säsong.
 2. Långa arbetstider: Många taxichaufförer måste arbeta långa timmar, inklusive kvällar och helger, för att tjäna tillräckligt med pengar.
 3. Stress och trötthet: Att köra i stadstrafik och hantera kunder kan vara stressigt och uttröttande.
 4. Slitage på fordon: Eftersom du spenderar mycket tid på vägarna kan din bil utsättas för slitage och kräva regelbunden service som blir en extra kostnad.

Att arbeta som taxichaufför kan vara alltså vara ett bra jobb för vissa personer, särskilt om de uppskattar möjligheten till flexibla arbetstider, mänsklig interaktion och har en god kännedom om staden. Å andra sidan kan osäker inkomst, långa arbetstider och stress vara utmanande. Det är viktigt att noggrant överväga både fördelar och nackdelar innan du beslutar om det är rätt yrke för dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.