Målare lön – Hur mycket tjänar en målare?

Målare är ett relativt vanligt yrke i hantverkarbranschen och i Sverige finns det idag drygt 15 000 yrkesverksamma målare, varav ca 91% är män och 9% är kvinnor. Många målare är anställda med ackordslön eller timlön vilket är en av faktorerna som gör att lönen för målare varierar relativt mycket.

I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en målare tjänar i genomsnitt, vilken lön du kan förvänta dig som lärling och vilka faktorer som påverkar lönen inom yrket.

Målare lön

En målare tjänar i genomsnitt 33 400 kronor innan skatt och 25 700 kronor efter skatt i månaden (gäller både ackord och tidlön). Timlönen för målare blir således 200 kronor innan skatt och 154 kronor efter skatt. Ingångslönen för nya målare ligger vanligtvis omkring 25 000 kronor brutto. Lärlingslönen för målare är något lägre, ofta 19 000 – 25 000 kronor.

Den genomsnittliga lönen för målare ligger i princip lika med medianlönen i Sverige som är 33 200 kronor, dvs en skillnad på endast 200 kronor i månaden. Målares löner kan därför anses just medelmåttig jämfört med övriga yrken i Sverige och dessutom något sämre än lönen för andra hantverkaryrken som elektriker som i snitt tjänar 34 800 kronor eller rörmokare som i snitt tjänar 36 000 kronor.

Vad kostar det att anlita en målare i timmen?

De som funderar kring vad en målare tjänar är också ofta intresserade av hur mycket det kostar att anlita en målare. Har man stora ytor hemma som ska målas om kan det vara smidigt och värt att anlita en professionell målarfirma trots att det kan vara relativt dyrt.

En målare kostar vanligtvis 500-600 kronor i timmen att anlita och 350-420 kronor/timme efter 30% ROT-avdrag. Målare målar vanligtvis av 3-4 kvm i timmen så det totala priset kan räknas ut genom att ta antal kvadratmeter multiplicerat med 100. Priset varierar även beroende på ort, företag, typ av målarfärg och omfattning.

Exempelvis kostar 10 kvm ca 1000 kronor och 50 kvm ca 5000 kronor. Målar man större ytor blir det ofta ett billigare kvadratmeterpris.

Många väljer att anlita målare svart, dvs utan att det betalas skatt, för att få ett billigare pris, men det är sällan värt mödan då svart arbetskraft kan straffas med dryga böter eller till och med fängelse beroende på omfattningen av arbetet. Det är dessutom värt att använda ROT-avdraget för upp till 30% avdrag upp till 50 000 kronor per år.

Faktorer som påverkar lönen för målare

Lönen för en målare kan variera beroende på flera faktorer, där geografisk plats, erfarenhet/ålder och arbetsgivare har störst påverkan.

Erfarenhet och ålder är en viktig faktor som ofta påverkar en målares lön. Nyutexaminerade eller mindre erfarna målare kan förvänta sig en lägre lön i början av sin karriär. Ingångslönen för unga målare (18-24 år) ligger vanligtvis omkring 25 000 kronor brutto. Desto mer erfarenhet och skicklighet en målare har, desto större möjligheter finns det givetvis att förhandla om högre löner. Se tabell nedan för att se löneskillnader mellan olika åldrar:

ÅlderLön
18-24 år24 700 kr
25-34 år34 900 kr
35-44 år33 600 kr
45-54 år35 100 kr
55-64 år33 400 kr
Genomsnittliga löner för målare i olika åldrar.

Som tabellen visar är lönerna relativt spretiga och följer inte någon särskilt löneökning med åldern. Det man klart kan se är dock att målare i åldrarna 18-24 år tjänar avsevärt mindre än övriga åldersgrupper, vilket till största del beror på att yngre målare har lärlingslöner de första åren.

Geografisk plats är också en avgörande faktor för lönenivåerna inom yrket. I städer eller områden med hög efterfrågan och dyr levnadskostnad (exempelvis Stockholm) tenderar lönerna att vara högre än i mindre städer.

Arbetsgivaren spelar också roll för den lön du kan förvänta dig att få som målare. Vissa målare arbetar som anställda hos måleriföretag/byggföretag och får en fast lön eller timlön. Det är även relativt vanligt med ackordslön inom måleriyrket, det vill säga att målaren får betalt baserat på prestation och resultat.

Andra väljer att istället arbeta som frilansare eller starta egna företag, vilket kan ge större frihet men också innebära mer osäkerhet när det gäller inkomst.

Det finns även möjligheter för målare att öka sin inkomst genom att specialisera sig inom vissa områden. Till exempel kan de som har expertis inom dekorativ målning eller målning av historiska byggnader ha möjlighet att tjäna mer.

Är du intresserad av yrket målare och vill veta mer om branschen och arbetssätt kan du se målaren Mia i arbetsförmedlingens yrkesfilm här nedanför:

Källa: scb

1 reaktion på ”Målare lön – Hur mycket tjänar en målare?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.