Lastbilschaufför lön – Hur mycket tjänar en lastbilschaufför?

Lastbilschaufförer arbetar ofta obekväma tider och det är inte ovanligt att ligga ute flera dagar i sträck. Yrket kan vara ett slitsamt men är trots det populärt i Sverige med drygt 100 000 anställda lastbilschaufförer och på motorvägarna kan det ibland kännas som att man ser fler lastbilar än personbilar.

Många har säkert hört talas om hur lite utländska lastbilschaufförer tjänar, men hur är lönerna för svenska lastbilschaufförer?

I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket en lastbilschaufför tjänar i snitt och vilka faktorer som påverkar lönen, samt jämföra svenska lastbilschaufförers lön med andra yrken och länder.

Lastbilschaufför lön – hur mycket tjänar en lastbilschaufför?

Lastbilschaufförer arbetar ofta långa pass och obekväma tider men har trots det en relativt låg jämfört med medianlönen i Sverige. Nedan avser lastbilschaufförers genomsnittslön exklusive eventuella lönetillägg.

Lastbilschaufför lön:

  • 186 kronor i timmen
  • 31 200 kronor i månaden
  • 374 400 kronor per år

En lastbilschaufför tjänar 31 200 kronor i månaden innan skatt och drygt 24 200 kronor efter skatt. Lastbilschauffören som tjänar mest har en lön på 31 300 kronor och den som tjänar minst har en lön på 27 700 kronor. Lastbilschaufförer tjänar i snitt 186 kronor i timmen.

Månadslönen avser både heltidsanställda och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till heltid på 167 timmar i månaden, vilket är den genomsnittliga arbetstiden per månad. Timlönen avser därefter månadslönen dividerat med 167. Alla löner är brutto och avser alltså lön innan skatt om inte annat anges. Här kan du läsa mer om lön efter skatt.

När man pratar om löner för ett visst yrke är en relevant måttstock alltid att jämföra lönen med andra yrken inom samma kategori och med liknande utbildning. Se hur lastbilschaufförers lön står sig jämfört med fyra liknande yrken här nedanför.

YrkeLön
Lastbilschaufför31 200 kronor
Taxichaufför26 600 kronor
Busschaufför30 500 kronor
Lokförare 40 800 kronor
Förare av jordbruks- och skogsmaskiner30 400 kronor
Löner för lastbilschaufför och liknanden yrken.

Som tabellen visar tjänar lastbilschaufförer ungefär lika mycket som busschaufförer eller förare av jordbruks- och skogsmaskiner. För yrken som taxichaufför, vilket kräver mindre utbildning är lönen lägre, och för yrken som lokförare, vilket kräver något längre utbildning är lönen högre.

Löneökning för lastbilschaufförer

Lönen för lastbilschaufförer har precis som för många andra yrken stigit mycket senaste åren i takt med inflationen. Sedan 2005 fram till 2022 är den totala löneökningen drygt 50%. Se digram nedan:

Lön lastbilschaufför diagram

Lastbilschaufför lön i olika länder

I Sverige är lastbilschaufför ett vanligt yrke, men på vägarna kan man även se mängder med utländska lastbilar. Svenska lastbilschaufförer har den högsta bruttolönen av alla Europeiska lastbilschaufförer och det visade sig att det kan skilja otroligt mycket mellan länder. Comité national routier gjorde 2016 en omfattande undersökning på lastbilschaufförers löner i Europa. Läs mer om undersökningen här.

Lastbilschaufför lön

Som bilden ovanför visar är det stora löneskillnader mellan lastbilschaufförer . Bulgariska lastbilschaufförer tjänar ungefär en åttondel av vad de svenska tjänar och kör dessutom många fler mil per år. Med det sagt är löneskillnaderna inte lika stora om man räknar med traktamenten som är vanliga bland lastbilschaufförer i Europeiska länder.

Detta påverkar hur mycket du tjänar som lastbilschaufför

Trots att löneskillnaderna inom yrket är relativt små finns det flera faktorer som påverkar hur mycket man tjänar som lastbilschaufför som ålder, erfarenhet och kön. Vad gäller utbildning som ofta är en påverkande faktor inom andra yrken har det en minimal betydelse för vad lastbilschaufförer tjänar, då utbildningen ofta är grundläggande och ofta är på gymnasial nivå.

Ålder och erfarenhet

Hur gammal du är och hur mycket erfarenhet du har kan påverka din lön som lastbilschaufför. Se tabell nedan.

ÅlderLön
18-24 år30 100
25-34 år31 400
35-44 år31 200
45-54 år31 200
55-64 år31 200
Lastbilschaufför lön för olika åldrar.

Som tabellen visar ökar lönen något efter 18-24 år, då många ofta börjar arbeta som lastbilschaufför efter gymnasiet. Ingångslönen ligger omkring 30 000 kronor och sedan är den totala löneökningen ca 4%, vilket är mycket lite jämfört med många andra yrken.

Kön

Trots att det endast är ca 7% kvinnor inom yrket visar statistiken tydliga löneskillnader mellan könen. Män tjänar i snitt 31 300 kronor i månaden medan kvinnor tjänar 29 800 kronor, vilket är ca 5% mindre. Det är svårt att spekulera i varför kvinnliga lastbilschaufförer tjänar mindre. Du som är kvinna och arbetar som lastbilschaufför bör alltid kräva lika lön som dina manliga kollegor.

Är lastbilschaufför ett bra jobb?

Lastbilschaufför anses ofta vara ett bra jobb som bjuder på vackra vyer och upplevelser, men det kan också vara mycket slitsamt med långa körsträckor och obekväma arbetstider. Med det sagt är yrket varierande och man kan arbeta på flera olika sätt, exempelvis kortare körningar dagtid eller ligga ute i flera dygn i sträck och sova i lastbilen/på motell. Det finns även möjlighet att arbeta ute i Europa och få uppleva andra länder.

Många som arbetar som lastbilschaufförer trivs med jobbet, trots att lönen inte är super hög. Överlag är det ett bra jobb i Sverige som inte kräver särskilt mycket utbildning.

Lär dig mer om yrket genom att se denna videon där du får följa med lastbilschauffören Moa på en arbetsdag.

Källor i artikeln: Scb

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.