Lön truckförare – Hur mycket tjänar en truckförare?

Truckförare är ett vanligt yrke i Sverige och finns främst inom logistik, lager och fabrik, men förekommer även i större butiker och på mindre företag. Truckförare och lagerarbetare/terminalarbetare går ofta hand i hand, men lönerna skiljer sig åt beroende på vilken roll och utbildning man har.

Hur mycket tjänar man som truckförare?

Som truckförare tjänar man i genomsnitt 31 800 kronor i månaden innan skatt, vilket blir ungefär 22 000 kronor efter skatt. Slår man ut detta blir det en årsinkomst på 381 600 kronor för en heltidsanställd truckförare. Exakt vilken lön man får beror på anställningsform, avtal, arbetsplats och erfarenhet.

Känner du en truckförare? – Ta reda på exakt vad de tjänar helt anonymt här på ratsit på 1 minut.

Lön för truckförareMedellön i Sverige
31 800 kr/månad37 100 kr/månad
198 kr/timme232 kr/timme
Lön för truckförare jämfört med genomsnittet i Sverige för alla jobb.

Lönen är konkurrenskraftig med liknande yrken utan utbildning, och är på grund av en kort truckutbildning och mer ansvar, något bättre betald än liknande jobb som exempelvis lagerarbetare.

Vilken timlön får en truckförare?

Som truckförare får man i genomsnitt en timlön på 198 kronor innan skatt och ungefär 140 kronor efter skatt.

Många avtal och företag erbjuder dessutom ob-tillägg och du kan vanligtvis förvänta dig en 50-80% högre timlön på helger eller sena kvällar/nätter, det vill säga upp till omkring 360 kronor per timme innan skatt.

Detta påverkar vilken lön du får som truckförare

1. Anställningsform

Din anställningsform påverkar hur mycket du får i lön som truckförare. Heltidsanställda har till exempel ofta något högre lön än timanställda truckförare. Jobbar du som truckförare på bemanningsföretag får du vanligtvis högre lön än de som är fastanställda av företaget, då bemanningspersonal brukar få en genomsnittslön av alla som arbetar på företaget.

2. Arbetsplats – privat eller offentlig sektor

Tro det eller ej men det skiljer hela 10,8% i lön mellan offentlig och privat sektor. Genomsnittslönen för privat sektor är 31 800 kronor i månaden, vilket är 3100 kronor mer än genomsnittslönen i offentlig sektor som är 28 700 kronor. Det ska sägas att andelen truckförare i privat sektor är större än den i offentlig.

3. Ålder och erfarenhet

Hur gammal man är och vilken erfarenhet man har som truckförare har en påverkan på lönen.

Ålder truckförareLön (brutto)
18-24 år29 700 kr
25-34 år31 100 kr
35-44 år31 900 kr
45-54 år33 200 kr
55-64 år32 500 kr
Genomsnittliga löner innan skatt för truckförare vid en viss ålder.

Som man kan se i tabellen toppar lönen i åldern 45-54 år för att sedan gå ned något mot pensionen. Lägst lön, hela 11% mindre än toppen har nyblivna truckförare i åldrarna 18-24 år.

Även kön har en viss påverkan, där män tjänar något mer än kvinnor i genomsnitt, oftast endast 1-2% av lönen.

Är det svårt att få jobb som truckförare?

Att få jobb som truckförare är inte svårt och kräver ingen tidigare utbildning. Det finns dessutom ett stort behov av nya truckförare hela tiden på olika lager och logistikföretag i Sverige, så det är relativt enkelt att hitta ett jobb som truckförare.

Att jobba som truckförare kräver oftast ingen längre utbildning utan endast några dagars truckutbildning som man oftast får på jobbet. Det finns olika truckutbildningar som ger dig truckkörkort med behörighet för olika typer av truckar. Det vanligaste är truckkort klass B vilket kan användas för de flesta enklare truckar som ofta körs på lager och terminaler.

Källa: Scb

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.