Advokat lön – Hur mycket tjänar en advokat?

I Sverige finns idag drygt 5600 yrkesverksamma advokater varav 65% är män och 35% är kvinnor.

Advokater har som uppgift att rådgöra, företräda och tillvarata sina klienters intressen i rättsliga frågor. Advokater behöver ha en bred kunskap om rättssystemet, lagstiftning och rättspraxis för att kunna ge sina klienter de bästa möjliga råden och tjänsterna.

För att bli advokat i Sverige krävs det först och främst en juristutbildning på högskola/universitet innefattande 4,5 års heltidsstudier. Efter juristexamen krävs minst tre års praktisk juridiskt arbete följt av en advokatexamen som avslutas med en muntlig examination. För att sedan få kalla sig advokat behöver man vara ledamot i Sveriges advokatsamfund.

Advokatyrket kräver en hög moralisk standard, gott samvete och sträng sekretess. Advokater är alltid skyldiga att företräda sina klienters bästa intressen, oberoende sin egen åsikt i frågan.

På grund av den långa och omfattande utbildning som krävs för att bli advokat är yrket prestigefullt och har hög status i samhället och många undrar därför hur mycket advokater tjänar. I den här artikeln ska vi gå igenom vad en advpkat tjänar och vilka löneskillnader som finns inom yrket.

Läs också: Lön jurist

Hur mycket tjänar en advokat?

En advokat tjänar i genomsnitt 60 800 kronor innan skatt och drygt 42 000 kronor efter skatt, men lönen varierar beroende på ålder och erfarenhet, kön, prestation, inriktning och arbetsplats. En nyexaminerad advokat har vanligtvis en ingångslön omkring 54 000 kronor.

Timlönen för advokater blir således 380 kronor innan skatt och 262,5 kronor efter skatt.

Advokater tjänar i snitt drygt 63% mer än medellönen i Sverige (37 100 kronor) och får därför anses ha en bra och konkurrenskraftig lön trots den långa utbildningen. Advokater tjänar dessutom drygt 12% mer än jurister i snitt.

Faktorer som påverkar lönen som advokat

Faktorer som påverkar en advokats lön inkluderar arbetsgivare (privat sektor eller offentlig sektor), erfarenhet (antal år som advokat/jurist), arbetsplatsens storlek (stora internationella företag eller mindre lokala företag), specialisering (t.ex. brottmål, familjerätt, affärsjuridik, arbetsrätt eller miljörätt), och geografisk plats (storstadsområden har vanligtvis högre löner än mindre städer). En advokats prestation på jobbet, såsom antalet mål som vinns och klienters nöjdhet kan också påverka lönen.

Lönestatistiken för advokater på scb är limiterad, men det som går att se är löneskillnader mellan kön och för olika åldersgrupper.

I snitt tjänar kvinnliga advokater 57 700 kronor medan män tjänar 63 600 kronor, det vill säga drygt 10% mer.

Vad gäller ålder tjänar advokater i åldrarna 35-44 år mest, enligt tabell nedan:

ÅlderLön
18-24 år
25-34 år54 100 kronor
35-44 år67 100 kronor
45-54 år64 800 kronor
55-64 år
65-66 år
Totalt ålder60 800 kronor
Lön för advokater i olika åldrar.

Källor: Scb, Advokatsamfundet

6 reaktioner på ”Advokat lön – Hur mycket tjänar en advokat?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.