Busschaufför lön – Hur mycket tjänar en busschaufför?

Det finns idag drygt 27 000 anställda busschaufförer i Sverige och behovet förväntas öka i framtiden. Busschaufför är alltså ett relativt vanligt yrke och många undrar vad busschaufförer tjänar.

I den här artikeln ska vi gå igenom vad en busschaufför tjänar i månaden och vilka faktorer som påverkar lönen.

Busschaufför lön

Exakt hur mycket man tjänar som busschaufför kan variera beroende på ett flertal faktorer. Löneskillnaderna mellan den busschaufför som tjänar mest och den som tjänar minst är ca 12%, vilket visar på ett relativt stort löneintervall inom yrket. Här nedanför har vi tagit fram hur mycket en busschaufför kan förvänta sig att tjäna baserat på genomsnittslönen i Sverige.

Busschaufför lön:

  • 183 kronor i timmen.
  • 7 625 kronor i veckan.
  • 30 500 kronor i månaden.
  • 366 000 kronor per år.

En busschaufför tjänar 30 500 kronor i månaden innan skatt och drygt 23 800 kronor efter skatt. Busschauffören med högst lön tjänar 32 100 kronor och den som tjänar minst har en lön på 28 800 kronor. En busschaufför tjänar ca 183 kronor i timmen.

Månadslönen avser både heltids- och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till 167 timmar i månaden, vilket är genomsnittet för antal arbetstimmar per månad. Timlönen avser därefter månadslönen dividerat med 167. Alla löner avser brutto, och är alltså lön innan skatt om inte annat anges. Vill du räkna ut en lön efter skatt kan du göra det här.

När man vill veta hur mycket man tjänar inom ett visst yrke är det alltid relevant att jämföra lönen med andra yrken inom samma kategori eller med liknande utbildning. Se hur mycket en busschaufför tjänar i jämförelse med fyra liknande yrken här nedanför.

YrkeLön
Busschaufför30 500 kr
Taxichaufför26 600 kr
Lastbilschaufför31 200 kr
Spårvagnschaufför30 500 kr
Truckförare31 800 kr
Busschaufför lön jämfört med liknande yrken.

Som tabellen visar tjänar busschaufförer ungefär lika mycket som lastbilschaufförer, truckförare och truckförare, men ca 15% mer än taxichaufförer.

Löneökning för busschaufförer

Lönen för busschaufförer har precis som för många andra yrken stigit naturligt senaste åren i takt med inflationen. Sedan 2010 fram till 2022 är den genomsnittliga löneökningen ca 2,6% per år och totalt 26% under hela perioden.

Framtida löneprognos för busschaufförer

Löner för olika yrken fluktuerar och ändrar sig med tiden. Det kan givetvis vara bra att veta ungefär vad lönen för ett visst yrke ska ligga på i framtiden. Man kan baserat på historisk löneutveckling prognostisera den framtida löneökningen. Nedan har vi beräknat förväntade löner fram till år 2027.

ÅrLön
202331 300 kr
202432 100 kr
202532 900 kr
202633 800 kr
202734 700 kr
Förväntade löner för kommande år baserat på historisk löneutveckling.

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Inom yrket finns det löneskillnader mellan könen. Manliga busschaufförer tjänar i snitt 30 500 kronor i månaden medan kvinnor tjänar 30 400 kronor, vilket alltså är en relativt liten skillnad på ca 0,3%. Lönespannet varierar och det finns givetvis individer som tjänar mer än det andra könet år bägge håll.

Vanliga frågor om busschaufför

Vad är ingångslönen för busschaufförer

En busschaufför har vanligtvis en ingångslön omkring 27 000 kronor i månaden. Ingångslönen kan givetvis variera och precis hur hög ingångslönen blir beror till stor del på arbetsgivare och hur mycket erfarenhet personen har sedan tidigare.

Vad tjänar en busschaufför efter skatt?

När man pratar lön är det ofta i termer av bruttolön, det vill säga lön före skatt. Bruttolön är bäst om man ska kunna jämföra lönen för ett yrke med andra yrken, men vill man bara veta vad man tjänar inom ett visst yrke är det många som vill veta nettolönen, det vill säga vad man tjänar efter skatt. För busschaufförer är genomsnittslönen efter skatt ca 23 800 kronor i månaden, vilket resulterar i ca 143 kronor i timmen netto.

Får man ob-tillägg som busschaufför?

Som busschaufför är det vanligt att arbeta obekväma tider, det vill säga exempelvis natt eller helg, och det finns därför ofta ob-tillägg för busschaufförer. Hur mycket en busschaufför tjänar i ob-ersättning varierar beroende på vilket avtal du går under och från arbetsgivare till arbetsgivare.

Hur många jobbar som busschaufför i Sverige?

I Sverige arbetar drygt 27 000 som busschaufför, varav ca 88% är män och 12% är kvinnor.

Är busschaufför ett bra jobb?

Att bedöma om busschaufför är ett bra jobb eller inte beror givetvis på dina personliga preferenser, behov och karriärmål. Här är faktorer att överväga när du bedömer om det är ett bra jobb för dig:

  1. Arbetsmiljö: Som busschaufför tillbringar du mycket tid bakom ratten och interagerar med passagerare. Det kan vara en isolerad arbetsmiljö, men ibland ger det också möjlighet att interagera och vara social.
  2. Arbetstider: Busschaufförer kan ha varierande arbetstider, inklusive tidiga morgnar, kvällar och helger. Detta kan påverka ditt privatliv och ditt sociala liv.
  3. Lön och förmåner: Lönen för busschaufförer är relativt låg jämfört med medianlönen i Sverige och är något du behöver överväga.
  4. Utbildningskrav: För att bli busschaufför kan det krävas viss utbildning och körkortsbehörighet. Det är viktigt att du är villig att genomgå nödvändig utbildning och uppfylla kraven.
  5. Stress och ansvar: Busschaufförer har ansvar för säkerheten för sina passagerare och för att följa trafikregler och tidtabeller. Det kan vara stressande att hantera trafik, schemaläggning och passagerare.

Det kan alltid vara givande att prata med nuvarande eller tidigare busschaufförer för att få mer information.

Källor i artikeln: Scb lönestatistik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.