Restaurang lön – Vad tjänar man som restaurangbiträde på restaurang?

Restauranger finns överallt i Sverige och förser oss med god mat och trevliga upplevelser. Bakom den goda maten och servicen står restaurangbranschens anställda i form av kockar, restaurangchefer, servitörer och restaurangbiträden.

Det är ofta vanligt att arbeta inom restaurang som ung, och många har det som både första jobb och extrajobb. Att arbeta på restaurang kan vara slitsamt och i många fall lågavlönat. På grund av yrkets popularitet är det många som undrar hur mycket man kan förväntas tjäna på restaurangjobb, och det ska vi gå igenom i den här artikeln.

Vi kommer att ge dig genomsnittliga lönesiffror för restaurangbiträden samt förklara vilka faktorer som kan påverka lönen.

Restaurangbiträde lön

Exakt hur mycket man tjänar som restaurangbiträde kan variera beroende på ett flertal faktorer. Löneskillnaderna mellan den som tjänar mest och den som tjänar minst är ca 40%, vilket visar på ett stort löneintervall inom yrket. Här nedanför har vi tagit fram hur mycket ett restaurangbiträde kan förvänta sig att tjäna baserat på genomsnittslönen i Sverige.

Restaurang lön:

 • 150 kronor i timmen.
 • 6300 kronor i veckan.
 • 25 200 kronor i månaden.
 • 302 400 kronor per år.

Ett restaurangbiträde tjänar i snitt 25 200 kronor i månaden innan skatt och drygt 20 000 kronor efter skatt. Restaurangbiträdet med högst lön tjänar 31 200 kronor och den som tjänar minst har en lön på 22 200 kronor. Ett restaurangbiträde tjänar ca 150 kronor i timmen.

Månadslönen avser genomsnittslön för både heltids- och deltidsanställda och är i båda fallen uppräknad till 167 timmar i månaden, vilket är genomsnittet för antal arbetstimmar per månad. Timlönen avser därefter månadslönen dividerat med 167. Alla löner avser brutto, och är alltså lön innan skatt om inte annat anges. Vill du räkna ut en lön efter skatt kan du göra det här.

När man vill veta hur mycket man tjänar inom ett visst yrke är det alltid relevant att jämföra lönen med andra yrken inom samma kategori eller med liknande utbildning. Se hur mycket ett restaurangbiträde tjänar i jämförelse med fyra liknande yrken här nedanför.

YrkeLön
Restaurangbiträde25 200 kr
Kock29 000 kr
Restaurangchef34 200 kr
Servitör27 800 kr
Bartender27 100 kr
Restaurangbiträde lön jämfört med liknande yrken.

Som tabellen visar har restaurangbiträden lägst snittlön i restaurangbranschen. Servitörer och bartendrar som har liknande arbetsuppgifter tjänar i snitt 7,5 – 10% mer.

Restaurangbiträde lön

Löneökning för restaurangbiträden

Lönen för restaurangbiträden har precis som för många andra yrken stigit naturligt senaste åren i takt med inflationen. Sedan 2010 fram till 2022 är den genomsnittliga löneökningen 2,85% per år och totalt 28,5% under hela perioden.

Löneprognos för restaurangbiträden

Löner för olika yrken fluktuerar och ändrar sig med tiden. Det kan givetvis vara bra att veta ungefär vad lönen för ett visst yrke ska ligga på i framtiden. Man kan baserat på historisk löneutveckling prognostisera den framtida löneökningen. Nedan har vi beräknat förväntade löner fram till år 2027.

ÅrLön
202325 900 kr
202426 700 kr
202527 400 kr
202628 200 kr
202729 000 kr
Förväntade löner för kommande år baserat på historisk löneutveckling.

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Inom yrket finns det löneskillnader mellan könen. Manliga restaurangbiträden tjänar i snitt 25 300 kronor i månaden medan kvinnor tjänar 25 200 kronor, vilket alltså är ca 1% mindre. Lönespannet varierar och det finns givetvis individer som tjänar mer än det andra könet år bägge håll.

Vanliga frågor om restaurangbiträden

Vad är ingångslönen för restaurangbiträden

Ett restaurangbiträde har vanligtvis en ingångslön på 23 000 kronor i månaden, eller drygt 137 kronor i timmen. Ingångslönen kan givetvis variera och precis hur hög ingångslönen blir beror till stor del på arbetsgivare och hur mycket erfarenhet personen har sedan tidigare.

Vad tjänar restaurangbiträden i timmen?

Restaurangbiträden tjänar vanligtvis omkring 150 kronor i timmen innan skatt och 120 kronor i timmen efter skatt. Timlönen styrs av arbetsgivaren och eventuellt kollektivavtal.

Vad tjänar restaurangbiträden efter skatt?

När man pratar lön är det ofta i termer av bruttolön, det vill säga lön före skatt. Bruttolön är bäst om man ska kunna jämföra lönen för ett yrke med andra yrken, men vill man bara veta vad man tjänar inom ett visst yrke är det många som vill veta nettolönen, det vill säga vad man tjänar efter skatt. För restaurangbiträden är genomsnittslönen efter skatt ca 20 000 kronor i månaden beroende på var du bor och vilken skattetabell du har.

Får man ob-tillägg som restaurangbiträde?

Man får ofta ob-ersättning som restaurangbiträde. Hur mycket man får i ob och vilka tider som gäller styrs av ditt kollektivavtal. Eftersom olika restauranger är anslutna till olika kollektivavtal kan detta variera. Vanligtvis gäller dock ob-tillägg på ca 20-30 kronor extra i timmen under de obekväma tiderna.

Hur många jobbar som restaurangbiträden i Sverige?

I Sverige arbetar drygt 67 000 som restaurangbiträden, varav ca 38% är män och 62% är kvinnor.

Är restaurangbiträde ett bra jobb?

Om restaurangbiträde är ett bra jobb eller inte beror givetvis på dina personliga intressen och preferenser. Här är några faktorer att tänka på när du överväger om restaurangbiträde är rätt jobb för dig:

Positiva aspekter av yrket:

 1. Möjlighet till social interaktion: Som restaurangbiträde kommer du att interagera med olika människor varje dag, både kunder och kollegor, vilket kan vara givande om du tycker om att träffa nya människor och bygga relationer.
 2. Snabb inlärningskurva: Att arbeta som restaurangbiträde kan ge dig möjlighet att snabbt lära dig färdigheter inom kundservice, kommunikation och hantering av olika situationer. Det är även ofta bra att ha på cv:t.
 3. Möjlighet till dricks: På vissa restauranger, ofta lite dyrare, är dricks vanligt, vilket kan öka dina intäkter om du ger en bra service.

Utmaningar med yrket:

 1. Fysisk ansträngning: Arbetet som restaurangbiträde kan vara fysiskt krävande eftersom det ofta innebär att stå länge, gå mycket och bära tunga brickor.
 2. Stressiga perioder: Restaurangbranschen kan vara stressig, särskilt under rusningstider eller när det uppstår problem som måste lösas snabbt.
 3. Låg lön: I vissa fall kan restaurangbiträden tjäna relativt låga löner, särskilt om du aldrig arbetar med ob-tillägg eller får ta del av eventuell dricks.
 4. Oregelbundna arbetstider: Även om flexibiliteten kan vara en fördel, kan det vara utmanande att ha oregelbundna arbetstider, särskilt om du föredrar en mer strukturerad rutin.

Restaurangbiträde är ett jobb som kan vara givande för vissa människor, särskilt om du tycker om social interaktion, snabb inlärning och varierande arbetstider. Det är viktigt att överväga både de positiva och utmanande aspekterna innan du tar ett beslut om yrket är rätt för dig. Om möjligt kan det vara en bra idé att prata med nuvarande eller tidigare restaurangbiträden för att få en bättre förståelse för yrket.

Källor i artikeln: Scb lönestatistik

I samarbete med Ratsit.