Hur mycket tjänar man på Youtube? – Lön på youtube

Det finns fortfarande många skeptiska människor som inte tror att man kan tjäna pengar på internet och youtube-videos, men det visar sig gång på gång att vem som helst kan tjäna pengar på youtube – och dessutom riktigt mycket pengar med hårt arbete och lite tur.

Hur mycket pengar tjänar man på Youtube?

Med en genomsnittlig RPM mellan 5 och 40 kronor kan man tjäna 0,005-0,04 kr per visning på Youtube med annonser och ytterligare pengar på samarbeten och affiliate-länkar. Som exempel kan man tjäna 5000 – 40 000 kronor för 1 miljon annonsvisningar.

De intjänade pengarna behöver givetvis beskattas, med ca 50% för privatpersoner och 30% för aktiebolag. Tjänar du mycket pengar på din youtube-kanal blir det därför mer lönsamt att starta ett aktiebolag för att betala lägre skatter.

  • Pengar man tjänar på youtube-annonser kommer från företag som betalar för att synas på annonsutrymmet. Det är alltså olika företags annonsbudgetar som till slut hamnar i din ficka.
  • Google som äger Youtube betalar ut 68% av dina totala annonsintäkter och behåller resten själva, det vill säga: Tjänar du 1000 kronor på en youtube-video så betalar google ut 680 kronor till dig och behåller 320 kronor.
  • Det faktiska beloppet som annonsörer betalar dig varierar, men är vanligtvis från 0,005 – 0,04 kronor per annonsvisning.

RPM står för Revenue per mille och är ett mått på hur mycket man tjänar per 1000 videovisningar.

Trots att annonser är det absolut vanligaste sättet att tjäna pengar på youtube är samarbeten och sponsrade länkar något som kan vara extremt lönsamt. Samarbeten innebär oftast att youtubern får betalt för att visa upp ett företags produkter eller tjänster, och betalas antingen som en direkt summa eller som provision på genererade köp. Google annonser är vanligast på grund av hur smidigt det är och hur snabbt man kan komma igång, till skillnad från olika typer av samarbeten som ofta kräver en större publik.

Läs också: Hur mycket tjänar artister på Spotify?

Youtube tjäna pengar

Faktorer som påverkar hur mycket pengar du kan tjäna på youtube

När det handlar om att tjäna pengar på youtube finns det olika faktorer som avgör hur mycket du får ut av dina videos. Som kreatör och youtuber vill man givetvis maximera intäkterna per visning och det är viktigt att veta vad som påverkar lönsamheten då denna kan skilja mycket mellan olika typer av kanaler och videor.

Visningar

Det viktiga för att tjäna pengar på youtube är visningar, eller rättare sagt annonsvisningar och alltså inte prenumeranter, likes eller kommentarer. Det är dock otroligt viktigt med all interaktion då det gör att du hamnar högre i youtubes algoritm och på så viss kan nå fler tittare vilket resulterar i mer pengar.

Visningar är det som direkt resulterar i intjänade pengar, och som tidigare nämnt tjänar man vanligtvis omkring …. kr för varje 1000 annonsvisningar. Längre visningstid innebär mer annonser vilket blir mer pengar i slutändan, det är därför ofta som mest lönsamt att ha något längre videos som får plats med fler annonser. Specifikt är youtube-videos över 8 minuter som mest lönsamt, då du vid denna längden får klämma in en extra extra annons i mitten av videon – därför siktar många youtubers på videomaterial omkring 10 minuter.

Målgrupp

Du kan tjäna mer eller mindre pengar beroende på vilken målgrupp du har för dina videos. Anledningen är köpkraften hos publiken – hur sannolikt är det att din målgrupp faktiskt klickar på en annons och köper en produkt eller tjänst? Det är rimligt att en kanal för bebisar har mycket lägre RPM än en kanal för exempelvis investeringar eftersom bebisar förmodligen inte kommer sno mammas kreditkort och beställa hem massa grejer.

De nischer som tjänar mest på youtube är framförallt videos om företagande, investeringar, gaming och produkttester – alltså videos som är inriktade på pengar eller produkter och lockar till sig tittare med stor köpkraft. De nischer som tenderar att tjäna minst pengar är all typ av underhållning, det vill säga roliga klipp, barnprogram eller ”pranks”. Dessa videos vill folk se för att bli underhållna, och är inte lika sugna på att spendera pengar.

Det kan även spela roll från vilket land din publik kollar ifrån. Högst RPM är oftast i rikare länder eftersom den publiken anses vara mer benägna att köpa annonsörernas produkter eller tjänster. Sverige har därför relativt hög RPM jämfört med många andra länder.

Engagemang är också en mycket viktig faktor som påverkar hur mycket pengar du kan tjäna på dina visningar, framförallt vad gäller samarbeten och sponsrade-länkar. En publik som är engagerade i dina videos eller dig som person kommer med hög sannolikhet att köpa en produkt du rekommenderar.

Se youtubern Felix berätta mer ingående om exakt hur mycket han tjänar på sin youtubekanal.

Kan alla tjäna pengar på Youtube? – Detta krävs

Inte alla kan tjäna pengar på youtube till en början på grund av att youtube vill säkerställa en viss kvalité på en kanal innan den kan visa annonser.

Det som krävs för att tjäna pengar på youtube är 1000 prenumeranter och 4000 visningstimmar under ett år. När man väl når de siffrorna tar det vanligtvis några veckor att bli granskad och godkänd för att sedan få hem ett brev med en verifieringskod som säkerställer att det är du som äger kanalen och därefter kan du börja tjäna pengar.

Det är relativt lätt att börja tjäna pengar på youtube om man lägger ner tid och arbete. Det som är svårt är generellt sett att nå en större publik och kunna tjäna en heltidslön på sin kanal, vilket ofta kräver hårt och regelbundet arbete i flera år – med undantag för många stora youtubers som lyckats på betydligt kortare tid.

Såhär mycket tjänar stora youtubers

Givetvis är det miljontals små kanaler som kämpar utan att tjäna någonting alls, och det är bara en liten minoritet som lyckas tjäna tillräckligt för att ha som heltidsarbete, men med det sagt finns det de som tjänar riktigt mycket pengar på sina youtube-kanaler och det finns idag över 2000 kanaler som har över 1 miljon prenumeranter och som med all säkerhet tjänar mer än en heltidslön.

Några av världens största youtubers och vad de tjänade 2021 enligt Forbes:

  • MrBeast – 540 miljoner kronor
  • Jake Paul – 450 miljoner kronor
  • Markiplier – 380 miljoner kronor
  • Rhett & Link – 300 miljoner kronor
  • Unspeakable – 285 miljoner kronor

Sveriges största youtuber PewDiePie tjänar hundratals miljoner

Pewdiepie är utan tvekan Sveriges och kanske världens mest framgångsrika youtuber med över 111 miljoner prenumeranter.

Exakt hur mycket pewdiepie tjänar på sin kanal är svårt att säga men en kvalificerad gissning gjord av Money Nation pekar på en årlig lön på omkring 120 miljoner kronor, inklusive intäkter från pewdiepies egna merch.

Att din kanal ska nå pewdiepies framgång är givetvis inget att räkna med, men med hårt arbete och bra videos kan även du tjäna pengar på youtube.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.