Hur mycket pengar tjänar man på Spotify? – Artisters inkomst på musikplattformen

Svenska företaget Spotify har kommit att bli en av världens kändaste musikplattformar. Idag finns Spotify i över 200 länder och har globalt drygt 433 miljoner användare, varav ca 188 miljoner är betalande kunder (premium användare). Som artist på Spotify kan man alltså nå en stor publik i hela världen, men hur ser det ut med inkomsterna för Spotifys artister?

I den här artikeln ska vi gå igenom hur mycket pengar man kan tjäna på Spotify-lyssningar och vad som påverkar hur mycket man tjänar.

Hur mycket tjänar artister på Spotify?

Artister tjänar pengar från Spotify genom att få en del av intäkterna från reklam (som företag betalar) och abonnemang (som lyssnare betalar). Hur mycket en artist tjänar från Spotify beror på en mängd faktorer som popularitet, antal lyssningar, geografisk placering och royaltyavtal.

Artister tjänar i genomsnitt mellan 0,032-0,053 kronor per lyssning före skatt på Spotify.

Spotify betalar ut 70% av de totala intäkterna till artister och behåller 30% själva.

På en miljon lyssningar tjänar man i genomsnitt 32 000 – 53 000 kronor. Se tabell för fler exempel:

Antal lyssningarInkomst
1 lyssning0,032 – 0,053 kronor
1000 lyssningar32 – 53 kronor
10 000 lyssningar320 – 530 kronor
100 000 lyssningar3200 – 5300 kronor
1 000 000 lyssningar32 000 – 53 000 kronor
Inkomst från Spotify per lyssning (före skatt).

Läs också: Hur mycket tjänar man på Youtube?

Faktorer som påverkar hur mycket man tjänar på Spotify

En av de viktigaste och kanske den mest uppenbara faktorn som påverkar en artists inkomst från Spotify är antalet lyssningar de får. Givetvis är det så att ju fler lyssningar en artist har, desto mer pengar tjänar de, men det finns även en mängd andra faktorer som påverkar hur mycket man kan tjäna på Spotifys plattform.

En betydande faktor som påverkar en artists inkomst är deras popularitet och närvaro på plattformen, det vill säga hur inflytelserika de är och hur engagerad publik de har. Artister som har en stark online-närvaro och en stor och engagerad publik har oftast högre inkomster från Spotify än mindre kända artister.

Geografisk placering är också en faktor som påverkar hur mycket en artist tjänar från Spotify. I vissa länder, som USA och Storbritannien, är priset för Spotify-abonnemang (Spotify premium) högre, vilket innebär att artister tjänar mer i dessa länder. Spotify premium priser skiljer sig från ca 12 kronor i Turkiet upp till ca 150 kronor per månad i Schweiz och Lichtenstein.

Till sist är royaltyavtalet mellan Spotify och varje artist en viktig faktor som påverkar inkomsterna. Spotify har ett royaltyavtal med varje artist som reglerar hur mycket de tjänar per lyssning. Avtalet tar också hänsyn till andra nämnda faktorer som popularitet och geografisk placering.

I genomsnitt tjänar en artist på Spotify mellan 0,3 och 0,5 cent per stream. Men detta belopp varierar och en välkänd artist kan tjäna betydligt mer än detta. För en artist som har miljontals streams varje månad kan inkomsterna från Spotify bli en viktig del av deras totala inkomst.

Spotify logo

Såhär mycket tjänar de största artister på Spotify

Spotify går inte själva ut med exakta siffror kring hur mycket artister tjänar, men de medgav att över 1000 artister tjänade över 1 miljon kronor och över 50 000 artister tjänade över 100 000 kronor under 2021.

Exakt hur mycket olika artister har tjänat på Spotify är svårt att säga, men baserat på siffror från twostorymelody.com har fem av världens största artister tjänat följande på Spotify:

  • Drake: 2,0 miljarder
  • Bad Bunny: 1,75 miljarder
  • Ed Sheeran: 1,51 miljarder
  • The Weeknd: 1,37 miljarder
  • Justin bieber: 1,29 miljarder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.