Undersköterska lön – Hur mycket tjänar en undersköterska på ett äldreboende och i hemtjänsten?

Undersköterska är Sveriges vanligaste yrke och av de ca 130 000 aktiva undersköterskorna arbetar en stor majoritet inom äldreomsorgen på äldreboenden och inom hemtjänsten. Undersköterskor på äldreboenden och i hemtjänsten spelar en avgörande roll i att ge omsorg och stöd till äldre i vårt land, men trots yrkets samhällsnytta erbjuds det ofta relativt låga löner. På grund av att det ofta är låga löner är det många som vill veta hur mycket man faktiskt tjänar som undersköterska, oavsett om man vill bli eller redan är undersköterska.

I den här artikeln svarar vi på exakt hur mycket en undersköterska på äldreboende och i hemtjänsten tjänar samt vilka faktorer som gör att lönerna skiljer sig åt inom yrket. Vill du veta mer övergripande vad undersköterskor tjänar, dvs även de som arbetar inom vården och på mottagning kan du klicka dig vidare till den här artikeln: Lön undersköterska – Vad tjänar en undersköterska 2023?

Hur mycket tjänar en undersköterska på ett äldreboende/ i hemtjänsten?

En undersköterska på äldreboende och i hemtjänsten tjänar i snitt 30 300 kronor innan skatt och 23 500 kronor efter skatt. Undersköterskor inom vården tjänar i snitt 1,3% mer medan undersköterskor på mottagning tjänar 4% mindre än de undersköterskor som arbetar på äldreboende/ i hemtjänsten.

Timlönen för undersköterskor inom äldreomsorgen blir i snitt 181 kronor innan skatt och 140 kronor efter skatt, baserat på heltidsarbete. På följande länk kan du läsa mer om hur många timmar är heltid.

Undersköterskor inom äldreomsorgen tjänar i snitt ca 9% mindre än medianlönen i Sverige, vilket påvisar en relativt låg lön för yrket. Den låga lönen korrelerar till stor del till utbildningsnivån, som för undersköterskor ofta är låg.

Hur mycket tjänar en nyutbildad undersköterska inom äldreomsorgen?

Yrket undersköterska växer hela tiden och fram till 2031 kommer det behöva rekryteras ytterligare 72 000 nya undersköterskor enligt skr. Detta medför naturligtvis att många är intresserade av hur lönen ser ut för nyutbildade undersköterskor.

Ingångslönen för nyutbildade undersköterskor inom äldreomsorgen ligger omkring 25 000 kronor i månaden innan skatt och 19 750 kronor efter skatt. Lönen för nyexaminerade undersköterskor varierar givetvis beroende på område, arbetsplats och tidigare erfarenheter inom yrket.

Påverkande faktorer för lönen för undersköterskor inom äldreboende och hemtjänsten

Om du är intresserad av att bli undersköterska och undrar hur löner varierar inom yrket är det viktigt att ha kännedom om de olika faktorer som påverkar inkomsterna inom branschen.

Lönerna för undersköterskor inom äldreomsorgen kan variera beroende på flera faktorer, däribland arbetsplatsens geografiska läge, anställningens omfattning (heltid, deltid eller timanställning), individuell erfarenhet, kön och ålder. Även om lönen för undersköterskor vanligtvis är lägre än lönen för sjuksköterskor (vilket framförallt beror på utbildningsnivå och arbetsuppgifter), är det viktigt att komma ihåg att undersköterskors arbete är värdefullt och utgör en kritisk samhällsroll.

Det är också värt att notera att arbetsvillkoren och lönerna för undersköterskor kan variera mellan olika arbetsgivare och äldreboenden då individuella löner i viss mån sätt på arbetsplatsen (styrs ofta av kollektivavtalet kommunal). Vissa arbetsplatser kan även erbjuda förmåner som till exempel friskvårdsbidrag, pensionsplaner och möjlighet till vidareutbildning, vilket kan påverka den totala lönen/ersättningen.

Hur kan man öka sin lön som undersköterska?

För att öka sina inkomstmöjligheter som undersköterska på ett äldreboende kan man ofta ha möjlighet att arbeta natt- eller helgpass, vilket kan ge tillägg till lönen i form av ob-ersättning. Läs mer om ob-ersättning för undersköterskor i den här artikeln: Vad tjänar en undersköterska? Dessutom kan yrkeserfarenhet och vidare- och specialutbildning inom äldreomsorgen ge möjlighet till högre lön.

Sammanfattning

Yrket som undersköterska på ett äldreboende är både krävande och meningsfullt. Att kunna ge omsorg och stöd till äldre personer är en viktig och värdefull uppgift i vårt samhälle. För att fortsätta utvecklas och öka sina möjligheter till högre löner kan undersköterskor delta i vidareutbildningar, kurser eller specialisera sig inom specifika områden inom äldreomsorgen.

Sammanfattningsvis är snittlönen för undersköterskor inom äldreomsorgen relativt låg jämfört med andra liknande yrken, men lönen varierar beroende på faktorer som arbetsplatsens läge, anställningsform och individuell erfarenhet och det finns ofta goda möjligheter att höja lönen.

Källa: scb

2 reaktioner på ”Undersköterska lön – Hur mycket tjänar en undersköterska på ett äldreboende och i hemtjänsten?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.

2357