Innebandyspelare lön – Hur mycket tjänar en innebandyspelare i SSL?

Många vet att idrottare inom stora sporter som fotboll och hockey kan tjäna mycket pengar, men hur ser löneläget ut för innebandyspelare?

Hur mycket tjänar en innebandyspelare?

I Sverige är det bara ett fåtal innebandyspelare som kan leva på sin lön. De allra flesta innebandyproffs arbetar även med ett annat jobb vid sidan av innebandyn för att få ihop en heltidslön.

En innebandyspelare i SSL kan tjäna omkring 27 000 kronor innan skatt i månaden, men de allra flesta tjänar betydligt mindre än så. Utomlands kan innebandyspelare tjäna desto mer, det är exempelvis inte ovanligt med löner kring 70 000 kronor i månaden i Schweiz.

Det är även vanligt att innebandyspelare som inte får betalt istället får ersättning i form av produkter eller värdekort. I de lägre divisionerna, exempelvis allsvenskan eller division 2 är det knappt någon innebandyspelare som får en lön som överstiger några tusenlappar i månaden. Här är det istället annan ersättning som gäller, som gratis klubbor och utrustning.

En innebandyspelare tjänar lite pengar jämfört med andra idrottare som fotbollspelare och hockeyspelare. Fotbollspelare på högsta nivån i Sverige tjänar omkring 95 000 kronor och hockeyspelare tjänar omkring 121 000 kronor, vilket alltså är betydligt mer än vad innebandyspelarna får i lön, trots att innebandy är en av Sveriges största sporter.

Anledningen till löneskillnaderna ligger i publikintresset hos sporten, för att utan stor publik blir det heller inga stora sponsorpengar. Det är främst genom sponsorer och licenser som lag tjänar sina pengar och eftersom innebandy saknar en stor publik blir också lönerna betydligt lägre än för fotboll och hockey.

Innebandyspelare

Faktorer som påverkar lönen för innebandyspelare

Det finns en hel del faktorer som spelar in i vad en innebandyspelare får för lön.

  • Publikintresse och sponsorer: Den absolut största faktorn som påverkar lönen för innebandyspelare är hur mycket publik det finns för det aktuella laget. Stora publiker ger större reklamintäkter som resulterar i högre löner.
  • Klubbens ekonomi: Hur mycket pengar det finns i klubben påverkar givetvis hur mycket en innebandyspelare får i lön. Vissa klubbar har en stabil eknomi och kan betala mer i löner än ändra, trots att många kanske är i samma liga. Innebandyklubbars ekonomier varierar relativt kraftigt i Sverige och så även lönerna.
  • Spelarens skicklighet: Löner sätts individuellt inom innebandyn baserat på spelarens erfarenhet, skicklighet och prestationer. Detta göt att lönerna kan skilja markant inom samma lag, beroende på hur spelarna presterar.
  • Kön: Det är relativt stora löneskillnader mellan könen i innebandyn. Damer kan liksom manliga innebandyspelare tjäna omkring 27 000 kronor i månaden, men tjänar allt som oftast betydligt mindre. De allra flesta kvinnliga innebandyspelarna arbetar även på ett annat arbete vid sidan av innebandyn.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.