Personlig assistent lön – Hur mycket tjänar en personlig assistent?

Att arbeta som personlig assistent kan vara krävande men är också ofta givande och betydelsefullt. I Sverige arbetar drygt 66 000 inom yrket varav drygt 47 000 (71%) är kvinnor och 18 900 är män (29%).

För att arbeta som personlig assistent krävs ingen utbildning, det viktiga är istället hur du är som person. Arbetsgivare söker de som är ansvarstagande, engagerade, empatiska och har tålamod.

Inom yrket sätts löner individuellt och baseras på erfarenhet, kunskap, arbetsplats och anställningsvillkor, vilket gör att löner för personliga assistenter varierar. I den här artikeln ska vi gå igenom vad en personlig assistent tjänar i genomsnitt och vilka faktorer som kan påverka lönen.

Personlig assistent lön

En personlig assistent tjänar i genomsnitt 29 000 kronor innan skatt och 22 600 kronor efter skatt men lönen varierar beroende på anställning, erfarenhet, ålder och kön. Timlönen för en personlig assistent är i snitt 174 kronor innan skatt och 135 kronor efter skatt.

Löner ovanför baseras på heltidsarbete med 167 timmar i månaden.

Personliga assistenter har en relativt låg lön jämfört med medellönen i Sverige (37 100 kronor), som är drygt 27% högre. Med det sagt krävs ingen utbildning för att bli personlig assistent vilket gör lönen rimligare, och räknar man med ob-tillägg som ofta är en del av arbetet blir lönen förhållandevis bra.

Ob-tillägg och natt

Att arbeta som personlig assistent innebär ofta arbete under obekväma tider, det vill säga, kvällar, nätter och helger. Under dessa tider får man ersättning i för av ob-tillägg. Hur mycket ob-tillägg man får som personlig assistent skiljer sig åt beroende på vilket kollektivavtal (eller om) din arbetsgivare har. Nedanför finns en tabell med ungefärliga ob-tillägg för personliga assistenter:

Veckodag och tid på dygnetOb-tillägg
Vardag kväll (19:00-22:00)23 kronor
Vardag natt (fram till 06:00)47 kronor
Morgon efter helg (fram till 07:00)58 kronor
Helg58 kronor
Röda dagar115 kronor
Ungefärliga ob-tillägg för personliga assistenter (ob-tillägg skiljer sig åt beroende på kollektivavtal.)

Lönen för nattarbete varierar utöver ob-ersättningen även beroende på vilka behov brukaren har samt om det är sovande eller vakna nattpass. Den genomsnittliga lönen för nattarbete som personlig assistent är ca 220 kronor i timmen inklusive ob-tillägg.

Faktorer som påverkar lönen för personliga assistenter

Personlig assistent är ett brett yrke och lönerna skiljer därför sig åt beroende på ett flertal faktorer. Nedanför går vi igenom vilka faktorer som kan påverka

Sektor och arbetsplats

Sektor och arbetsplats kan ha en stor påverkan på lönen. Genomsnittslönen för personliga assistenter inom offentlig sektor är 30 200 kronor medan den inom privat sektor är 28 700 kronor, alltså 5% lägre. Löneskillnaderna mellan sektorerna är som lägst i åldrarna 18-24 år och som högst i åldrarna 55-64 år.

Ålder

Hur gammal du är kan påverka din lön som personlig assistent.

ÅlderLön
18-24 år27 200
25-34 år28 400
35-44 år29 100
45-54 år29 600
55-64 år29 900
65-66 år29 400
Lön för personliga assistenter i olika åldrar (Statistik från scb).

Som tabellen visar ökar lönen successivt med åldern för personliga assistenter, vilket kan bero på att arbetsgivare i många fall värderar erfarenhet högt. Lönen är som lägst för yngre personliga assistenter i åldrarna 18-24 år, för att sedan bli som högst i åldrarna 55-64 år. Den genomsnittliga löneökningen för personliga assistenter baserat på ålder är drygt 70 kronor per år, vilket är lågt jämfört med många andra yrken.

Kön

Vilket kön du har kan påverka lönen som personlig assistent enligt statistik från scb. Löneskillnaderna mellan könen är dock små jämfört med många andra yrken. Män tjänar i genomsnitt 29 000 kronor medan kvinnor tjänar 28 900 kronor, alltså knappt 0,5%.

Utbildning

Relevant utbildning, till exempel inom vård och omsorg kan få möjlighet till högre lön, då detta ofta uppskattas av arbetsgivare. Utbildning är dock inget krav för att arbeta som personlig assistent och man kan därför inte räkna med att få en högre lön till följd av någon utbildning. Enligt statistik från scb skiljer sig löner för personliga assistenter baserat på utbildning endast några enstaka procent, och högre löner har inget samband med högre utbildning.

Årslön och livstidslön för personliga assistenter

För att lättare kunna jämföra löner med andra yrken och få en bättre bild av löneläget används ibland årslön och livslön som mått på vad man tjänar. Personliga assistenters lönekurva är relativt jämn, det vill säga löneskillnader till följd av löneökningar inom yrket är försumbara, vi räknar därför med genomsnittliga löner. Årslönen för personliga assistenter är 348 000 kronor innan skatt och 271 200 kronor efter skatt. Livslönen (räknat från 20 år upp till pension) är 15 660 000 kronor innan skatt och 12 204 000 kronor efter skatt.

Vill du veta mer om yrket och hur det är att arbeta som personlig assistent? Se videon nedanför när personliga assistenten Benjamin berättar om en dag på jobbet:

Du kanske också är intresserad av: Psykolog lön.

Källa: scb, assistanskoll

1 reaktion på ”Personlig assistent lön – Hur mycket tjänar en personlig assistent?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.