Räkna ut timlön från månadslön

Du kan enkelt räkna ut din timlön från månadslön med hjälp av vår kalkylator. Kalkylatorn ger dig svar på timlönen både innan och efter skatt baserat på din timlön och arbetstid.

Räkna ut timlön från månadslön

I kalkylatorn använder vi formeln månadslön/antal timmar per vecka*4 för att få timlön innan skatt och, (månadslön/antal timmar per vecka*4)*0,68) för att få timlön efter skatt. Vi använder skatten 32% vilken är en avrundning av den genomsnittliga skatten för alla kommuner i Sverige.

Hur räknar jag ut timlön till månadslön själv?

För att räkna ut timlön från månadslön dividerar man månadslönen med antalet timmar arbetade. Alltså: timlön = månadslön/antal timmar i månaden. Heltid i Sverige innebär ungefär 160 timmar i månaden, eller 40 timmar i veckan.

Exempel månadslön till timlön:
Jonas tjänar 37 120 kronor i månaden innan skatt och jobbar heltid (40 timmar per vecka). 37 120 dividerat med antalet timmar per månad blir: 37 120/40*4 = 232 kronor i timmen.

När används timlön?

Timlön är vanligast att prata om som timanställd, då man arbetar efter behov och får betalt för mängden arbetade timmar, till skillnad från heltidsanställda som oftast har en fast månadslön. Dock förekommer timlönen som begrepp och mått inom alla typer av anställningar och yrken då det är ett mycket bra sätt att jämföra lön med andra.

Hur mycket är en vanlig timlön?

En vanlig timlön i Sverige är ca 232 kronor innan skatt, vilket motsvarar ungefär 158 kronor efter skatt. Detta är baserat på medellönen i Sverige som är 37 100 kronor enligt statistik från scb.

Timlönen kan givetvis variera kraftigt, exempelvis tjänar en undersköterska 187,5 kronor i timmen medan en specialistläkare i genomsnitt tjänar 520 kronor i timmen.

Är 150 kr i timmen bra?

150 kronor i timlön är inte särskilt bra betalt om man jämför med genomsnittet i Sverige som är 232 kronor i timmen. 150 kronor i timlön är dock en vanlig förstalön för unga eller praktikanter.

Här kan du istället räkna ut timlön till månadslön eller räkna ut lön efter skatt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

I samarbete med Ratsit.